Хаврын улиралд хооллолтдоо анхаарах нь эрүүл мэндийн байдал болон сэтгэл зүйд ч чухал нөлөө үзүүлдэг. Улирал солигдож цаг уур өөрчлөгдсөнтэй зэрэгцэн бидний биеийн хэрэгцээ мөн өөрчлөгддөг. Хаврын улиралд хооллолтдоо анхаарах хэд хэдэн зөвлөмжийг танилцуулж байна:
1. Шим тэжээлтэй ногоо, жимс хэрэглэх
Өдөр тутамдаа:
- Өргөст хэмх, улаан лооль, мандарин, ананас зэрэг жимснүүдийг нэмээрэй.
- Хулуу, брокколи, авокадо, навчит ногоо зэргийг хэрэглэх нь сайн.
Эдгээр жимс, ногоонууд нь витамин, минерал, антиоксидант агуулдаг бөгөөд дархлааг дэмжиж, таны сэтгэл санааг сайжруулдаг.
2. Ус сайн уух
Хавар хуурай болон дулаан уур амьсгалтай үед, ус сайн уух нь чухал.
- Өдөрт 2-3 литр ус ууж, байцааны шөл зэрэг олон төрлийн шөл хэрэглэх.
3. Уураг, нүүрс ус нэмэх
- Өндөг, сүү, талх, овьёос зэрэг тэжээллэг нүүрс ус, уурагтай хүнсийг хэрэглэж, бодисын солилцоог сайжруулж болно.
- Хатуу мах, загас, малын сүү зэрэг тэжээллэг хүнс тогтмол хэрэглэх.
4. Хөнгөн хооллох, цэвэрлэгээ хийх
Хавар бол биеэ “цэвэрлэх” үе юм. Тиймээс хөнгөн, амархан шингэх хоол хэрэглэх нь зүйтэй. Үүнд:
- Шилмүүст ногоо, сайн чанарын үр тариа хэрэглэж элсэн чихэргүй хоол хүнс хэрэглэх.
5. Дархлаагаа дэмжих
Хаврын улиралд өвчинд өртөх магадлал их байдаг тул дархлаагаа дэмжсэн хоол хүнс хэрэглэх хэрэгтэй
- Витамин C агуулсан хүнс буюу мандарин, нимбэг, чинжүү зэрэг
- Селений агууламж өндөр хүнс буюу самар, хатуу үр тариа зэрэг бүтээгдэхүүнүүд дархлааг сайжруулна.